Ik kan geen nee zeggen en ben óp
Hi jij
Vandaag schrijf ik graag over een onderwerp waarover ik vaak geraadpleegd word. Eigenlijk één van de meest voorkomende
vraagstukken die ik in de laatste 10 jaar te horen krijg. Zelf had ik hier ook veel uit te leren! Herken jij jezelf ook in deze uitspraken?
“Ik ken mijn grenzen niet meer.”
“Ik kan geen ‘nee’ zeggen, en ben doodop!”
“Mijn omgeving respecteert niet dat ik niet álles kan.”
“Mijn collega’s gooien ongevraagd werk in mijn bak. Het wordt me te veel.”
“Ik wíl wel helpen, maar ik heb geen fut meer.” (Toch doe je het, om dan vervolgens in de lappenmand te tuimelen.)
Wanneer je (nog) niet handig bent in het aangeven van je grenzen, kunnen alle pijlers in je leven daar erg onder lijden.
Assertiviteit
Al deze uitspraken houden verband met assertiviteit. Dat woord wordt nog dikwijls stiefmoederlijk behandeld en sterk vergeleken met het woord ‘brutaal’. Dat willen we helemaal niet zijn, en dus knikken we makkelijker ‘ja’ om die baan, je relatie, je schoonmoeder, je (plus)kind tevreden te stellen.
Maar stel je deze personen wérkelijk tevreden door over je grenzen heen te (laten) denderen? Stiekem weet je wel dat hier de knoop ligt, maar ben je (onbewust) bang om gratie of werk te verliezen? Met die vrees-vraagstukken komen we opnieuw tot de essentie: zelfbeeld, zelfkennis en zelfwaarde.
Wanneer je zelfbeeld niet stevig gefundeerd is, schat je jezelf kleiner in dan je bent, minderwaardig en zie je de andere makkelijker als ‘meerdere’.
Misschien geef je (onbewust) snel toe vanuit de diepe hunkering om geliefd te worden/ blijven?
Assertiviteit brengt je heel ver. ‘Lief assertief’ worden vergt wel wat oefening. Niet alleen je woorden, maar ook je lichaamstaal is hierbij belangrijk. Hier alvast wat basistips & -tricks.
Door ‘lief assertief te worden, creëer je veel voordelen.
1.
Je behoudt/ bewaakt je energie waardoor je (stress)weerstand goed blijft.
2.
Heb je er al eens bij stilgestaan dat lieve assertieve uitspraken juist gewaardeerd worden? Voorbeeld:
“Ik wil dit érg graag voor je doen, maar daar kom ik (nu even) niet toe.”
Zo geef je aan dat je van goeie wil, bent en dat je ook – net als de ander – maar een mens bent. Misschien kijkt die ander wel op naar jouw kunde om je grens aan te geven?
3.
Als jouw lieve ‘nee’ niet aanvaard wordt, zou je bij jezelf kunnen nagaan of die persoon écht op jouw pad hoort? Kun je niet om die persoon heen?
Train jezelf met tips & tricks om je grenzen lief aan te geven. Op een gegeven moment houdt de zin op om (te) veel van jou te vragen.
4.
Wie lief assertief is, heeft goeie energie over voor naasten die jou ook energie geven!
Als jij aangeeft dat je veel aankunt, zonder dat je kenbaar maakt dat je lichaam en geest óp zijn, kan de ander daar ook niet naar handelen.
Lieve groet,
Aloka