Blogtour #15: Tessa’s Boekenhoekje

18 oktober 2020

Ik leerde Aloka Liefrink ongeveer een jaar geleden online kennen, toen ik plots haar boek ‘De voyeur’ ergens zag passeren op Facebook. Ook ontdekte ik dat Aloka life coach is en sindsdien volg ik haar schrijf- en coach avonturen op alle digitale kanalen. Nadien kwam het nieuws dat ze onder de vleugels van uitgeverij Hamley Books kwam en kreeg ik zo de kans om haar nieuwste boek ‘Solovlucht’ te recenseren.

We volgen Savarana, een jonge meid die samen met haar broer geadopteerd werd door een Vlaams echtpaar. Haar jeugd is een aaneenschakeling van trauma’s en mishandelingen met onder andere de scheiding van haar adoptieouders, en wanneer haar adoptievader sterft beseft ze dat haar leven nooit meer hetzelfde zal zijn. Isabella, de nieuwe vriendin van haar vader, neemt haar onder haar vleugels, maar algauw voelt het voor Savarana alsof Isabella haar leven beheerst en ze iemand anders moet zijn. Ook haar eigen beslissingen behoren niet meer tot haarzelf, waardoor ze een drastische ommezwaai moet maken. Het contact met haar broer verwatert onder andere door de overheersende Isabella.

Het feit dat ze niet blank is maakt het haar niet makkelijk, en ook haar partnerkeuze blijkt niet de beste te zijn. Toch blijft Savarana doorgaan, ook als ze de ene moeilijke beslissing na de andere moet nemen. Eens ze Roel leert kennen blijkt er toch positiviteit in haar leven te komen, tot Roel niet is wie hij blijkt te zijn en ze van voor af aan moet beginnen met vechten voor haar eigen leven, letterlijk deze keer.

Wat een beklijvend boek is dit! Aloka weet van het eerste hoofdstuk tot het laatste hoofdstuk de lezer te boeien. Ze schuwt geen enkel onderwerp en gooit alles in de strijd om aan te tonen dat taboes doorbroken mogen worden, en dat kan ik alleen maar aanmoedigen!

Wegens eigen gelijkaardige ervaringen moest ik het boek soms even aan de kant leggen om te bekomen, maar dit duurde nooit lang, want ik moest weten hoe het verder ging met Savarana en haar broer!

De vormgeving van het boek is soberder dan wat we gewend zijn van de boeken die uitgegeven worden door Hamley Books maar de soberheid past volledig in de context van het verhaal. Wel is er de vlotte schrijfstijl van Aloka en de gepaste lengte van de hoofdstukken die het een zeer leesbaar boek maakt.

Dit verhaal krijgt een welverdiende 4 sterren! ****

Recensie door Tessa Toebaert