+32 470 48 62 24 info@alokaliefrink.com

Omgaan met mensen die je negeren

Vrouw Negeren

Omgaan met mensen die je negeren zonder aanwijsbare/ volwassen reden.
Je kent vast wel één van de volgende situaties.

Die collega die al maanden niets tegen je zegt, niets aan je vraagt. Over je hoofd heen praat wanneer het om jouw project gaat?
Of je schoonmoeder die ‘al haar woorden verliest’ wanneer jij in beeld komt. Alsof je een indringer bent in haar gezinsleven, en dat terwijl je je juist heel gedienstig en vriendelijk opstelt.
Of wat dacht je van de ex die – zonder volwassen reden – doet alsof jij niet bestaat, al zorg je mee voor haar kinderen met alle liefde van de wereld.
Last but not least: je broer of zus behandelt je als lucht tijdens familiefeestjes, zonder dat je daar ook enige duidelijke reden voor kreeg.

Allemaal situaties die je intens boos, verdrietig, miskend, en gefrustreerd kunnen doen voelen.
Negeren – op deze manieren – is dan ook een zéér ernstige vorm van pesten, die bij slachtoffers vaak tot intense wanhoop kunnen leiden.
Geen zin meer om naar je werk te gaan, geen energie meer om je schoonmoeder te zien… etc. Gedragingen die ook nog eens flinke ruzie kunnen opleveren met je naasten.

In de eerste instantie wordt de oorzaak vaak bij onszelf gezocht.
Vragen als:
‘Wat heb ik hem/ haar misdaan?’
‘Waarom verdien ik dergelijk respectloos gedrag?’
‘Wat kan ik veranderen opdat hij / zij normaal op mijn aanwezigheid reageert?’
‘Moet ik iets ondernemen waardoor hij / zij mij met respect behandelt?’

Tip1
Als er geen volwassen/ aantoonbare reden is voor zijn / haar gedrag, leg de vraag dan niet bij jezelf.
In plaats van de vragen bij jezelf te stellen, als er geen aantoonbare reden is om jou zo te behandelen, kun je beter niet doen.
Makkelijker gezegd dan gedaan, want zijn/ haar expressie en houding alleen al kunnen je in de onzekerheidsmodus duwen.

Tip2
Heb je er wel eens over nagedacht dat jij misschien iets bezit, wat die ander dolgraag zou willen maar niet (meer) kan bemachtigen? Afgunst. Bedenk dat afgunst juist voor de pester een intens rot gevoel is. In het verhaal van een familielid kan jaloezie een flinke rol spelen. Boeiend om daar eens even bij stil te staan.

Tip 3
Heb je er al eens over nagedacht dat de afgunstige persoon, depressieve gevoelens zou kunnen hebben bij de gedachte dat deze persoon iets/ iemand definitief kwijt is?
Of het nu om een project gaat, de moeder die beseft dat de partner nu goed voor haar zoon zorgt en rouwt om haar (deels) verdwenen rol?
Of de ex die nog rouwt om jouw lieve partner en dat nóóit zal toegeven.

Inzicht
Welke is dan de makkelijkste weg? Precies: jou ‘weggummen’.  Dan hoeven ze jou ‘niet te zien’ en worden ze niet geconfronteerd met afgunst en depressieve gevoelens. ‘Als men jou niet ziet, kan het leven gewoon weer doorgaan.’
Tip 4
Bekijk diens gedrag als een toneelstuk waarvan jij toeschouwer bent. En je hoeft het spel niet te begrijpen, wel te weten dat de ander zwaar in de knoop zit met zijn/ haar eigen verlangens en kwellingen.

Tip 5
Verwacht geen respect naar jou toe. Hoe meer je daarnaar hengelt, hoe belangrijker de pester zich voelt, hoe makkelijker die bakzeil binnenhaalt. En dat wil je toch niet?

Tip 6
Probeer die persoon, waar je kunt, te omzeilen om je eigen energie te bewaken.

Tip 7
Kun je dit door omstandigheden niet?
Vragen als:
‘Wat maakt dat jij zo koel reageert in mijn bijzijn?’ Die vraag is erg confronterend. Wellicht krijg je daar een ontwijkend antwoord op. Dat antwoord hoeft jou niet te boeien. De verstandige pester zal zichzelf hierdoor in vraag stellen, misschien wel een therapeut raadplegen om pijnen op te lossen. De wijze pester zal zich in ieder geval ‘betrapt’ voelen omdat jij dit gedrag doorhebt én dat ook nog benoemt.
Een normaal iemand wil aardig gevonden worden, al is die ander het object van zijn/ haar afgunst en andere kwellingen.

©Aloka Liefrink