Onderhuids (2014)
Onderhuids (2014)

De eerste werkdag van Masha Kirilenko bij de politie van Hasselt begint hectischer dan verwacht. Er werd een jonge vrouw gewurgd in haar flatje aangetroffen.
De sexy, jonge Letse wordt eropuit gestuurd om haar ervaren collega Felix Debie te assisteren.
Kort daarna gebeurt er een gelijkaardige moord en gaat de bal pas écht aan het rollen.
Masha kampt intussen met de spoken uit haar verleden, maakt kennis met een getormenteerde ex-flik met te veel testosteron, gaat de strijd aan met boefjes in een supermarkt en ondervindt dat de mannen en vrouwen op het politiekantoor elk hun eigen zorgen hebben.
De onderhuidse spanning is te snijden…

Een verhaal van moord en passie, van spijt en romantiek, van mensen die hun verlangens willen invullen en hun verleden willen vergeten.
Succesauteur Luc Deflo, goed voor al meer dan 500.000 verkochte thrillers, start een nieuwe reeks op met de jonge schrijfster Aloka Liefrink.
Even spannend en onweerstaanbaar als Deflo’s thrillers, maar met méér passie, méér relationele perikelen en een sterke vrouwelijke, psychologische touch.
Uniek in Vlaanderen!

‘Onderhuids’ stond wekenlang in de fictie top 10!

Bestel Onderhuids op Bol.com:

Aloka Liefrink en Luc Deflo
Liefrink & Deflo, fotoshoot in de gevangenis Hasselt.


Recensie Brigitte Blanquart (15 november 2017)

Spannend! ****

Ik heb al enkele boeken gelezen van Deflo en dan voel je wel dat hij dit niet alleen heeft geschreven. Het boek is spannend en beklijvend. Het leest erg vlot weg en het verhaal (of moet ik zeggen de verhalen) houdt de lezer goed in de ban.
Naast de moordzaken kom je ook heel wat te weten over het politieteam van Hasselt. Ik ben zelfs benieuwd of dit team nog verder aan de slag gaat, want ik wil ze best verder leren kennen.


Recensie Patrice van Trigt (7 september 2014)

Spanning en humor in één, heerlijk boek! ****

Beeldschoon is ze, Masha Kirilenko. Én ze is politieagente. Een combinatie die niet altijd even handig is en bij haar collega’s direct voor een aantal aannames zorgt. Want nog maar koud binnen en kennis gemaakt met haar collega´s moet ze samen met routinier Felix Debie op pad. Er is een vrouwelijk lichaam gevonden onder zeer verdachte omstandigheden. Ter plaatse blijkt het om een moord te gaan. De nieuwe samenwerking verloopt ietwat stroef. Debie blijkt een aparte te zijn. Dit belooft nog wat te gaan worden. Terwijl ze nog volop in het onderzoek zitten overlijdt er iets later weer een vrouw onder dezelfde omstandigheden. Hebben ze hier te maken met een seriemoordenaar? In Hasselt?

De eerste paar hoofdstukken moet je even goed opletten. Het gaat snel en ietwat chaotisch. Veel personages komen voorbij en er gebeurt veel. Het zet meteen de snelheidsmeter op hoog en dat blijft. Het verhaal verzwakt niet en blijft tot bijna het einde uptempo. De personages krijgen volop de ruimte, zijn bovenal heel herkenbaar en menselijk. Ik zou graag nog meer lezen over Joris Bockstael, wát een figuur is dat! Rondom hem hangt nog wel het een en ander aan mysterie. Maar ook de nodige humor.

De wisselwerking tussen Bockstael en Kirilenko is er eentje die bol staat van spanning, cynisme en wantrouwen. Wat is er met hem aan de hand, behalve dat hij een seksist is en doet wat hij goeddunkt? En wat moet ze in vredesnaam met die rare impulsieve Debie die zoveel inzicht en ervaring heeft dat Masha hem zowat alles vergeeft wat hij uitvreet? Als dit voor samenwerking moet doorgaan weet zij het ook niet meer.
Persoonlijke intriges volop, heerlijk! Maar laten we niet vergeten waar het verhaal ook om draait. Want dat is toch behoorlijk pittig. Een moordenaar die zijn slachtoffers selecteert met een ideaalbeeld in zijn gedachten en ze vervolgens met heel subtiele aanwijzingen dood achterlaat. Het is allemaal onduidelijk, wat wil hij zeggen, wat is zijn drijfveer? Voor de dader is het zo klaar als een klontje maar de politie tast nog wel even in het duister. Met hulp van het onderzoeksteam en de voelsprieten van Bockstael komen ze steeds een stapje dichterbij. Wat volgt is de jacht op de vermoedelijke dader, in de hoop op tijd te zijn eer er nieuwe slachtoffers vallen. De druk die dit met zich meebrengt is goed voelbaar wat de spanning vervolgens weer behoorlijk verhoogt en ten goede komt. Masha trekt uiteindelijk het initiatief naar zich toe en daarmee meteen ook groot gevaar. Ze begeeft zich op dun ijs, maar of dat nu wel zo verstandig is?

De sfeer rondom de arrestatie van een allochtone man is op het randje, niet zozeer qua feit maar qua vooroordeel wat er best een beetje omheen hangt. Het past natuurlijk wel in de toon van het geheel, zo schrijven deze twee, dit soort humor is er nu eenmaal. Typisch Deflo? Of toch ook de inbreng van Liefrink? Of lijken deze twee schrijvers meer op elkaar qua stijl dan ik vooraf had gedacht/verwacht? Hoe dan ook, het is voor mij herkenbaar in Deflo. Rauw, woest en scherp. Dit weet je vooraf, dit is te verwachten. En het leest geweldig! Conclusie is dat “Onderhuids” een lekker (ont)spannend boek is en omdat het een geheel nieuwe verhaallijn betreft een ideaal moment om kennis te maken met deze auteurs. Ik kan het van harte aanbevelen!

——————————————————-

Recensie Guy Doms (10 augustus 2014):

Een nieuwe tandem die niet kraakt! ****

Luc Deflo (1958) is geen watje; zijn creatieve geest gaat geen uitdaging uit de weg. Zijn fans weten dat en kijken telkens uit op welke wijze deze Vlaamse topauteur de lezers weer eens zal verbazen. Met Onderhuids zorgt hij alweer voor de volgende surprise. Hij vormt met Aloka Liefrink (1979) een nieuw auteursduo: Deflo en Liefrink. Een oude rot, sorry Luc Deflo, gekoppeld aan een jong en bruisend talent. Bij Liefrink staat de teller momenteel op vijf boeken. Deze samenwerking zou dus voor het nodige vuurwerk moeten zorgen. Onderhuids is het eerste deel van een nieuwe serie van het pasgeboren schrijversduo.

Al op haar eerste werkdag bij de Hasseltse politie wordt de frivole Letse agente Masha Kirilenko naar een plaats delict gestuurd. Een vrouw wordt in haar flat gevonden, gewurgd. Een tweede moord die erg op de vorige lijkt, volgt al snel. Masha moet met haar collega Felix Debie op zoek naar de moordenaar. De poppetjes gaan aan het dansen. Terwijl Masha tracht af te rekenen met haar demonen uit haar verleden, zorgt een gekwelde ex-agent die kampt met zijn hormonen voor wat extra animo op het politiekantoor.

Als opwarmertje voor deze nieuwe reeks kan Onderhuids alvast tellen. Je voelt de hand van de ervaren meester, gesteund en aangevuld door de vrouwelijke psyche, passie en fijngevoeligheid van het jonge talent. De chemie die ontstaat uit deze samenwerking tilt deze politiethriller meteen naar een hoog niveau. De combinatie van de rauwe schrijfstijl van Deflo, aangevuld door de finesse van Liefrink resulteert in een vlotte politiethriller. De belangrijkste karakters worden keurig getypeerd, het zijn allemaal mensen met hun eigen persoonlijke trekjes en problemen. De spanning en zeker ook de onderhuidse, is constant voelbaar en wordt, naarmate het boek vordert, fel opgedreven.

De moordenaar ken je snel; toch slaagt deze nieuwe tandem er met gemak in om je aandacht te krijgen en te behouden. De ogenschijnlijk koele agente Masha beschouw je oorspronkelijk als een bloedmooie, sexy dame en dan word je met haar verleden geconfronteerd en ontdek je de echte persoonlijkheid van deze vrouw. Dit zal wel de verdienste van Liefrink zijn, al weet je nooit met Deflo! Beide auteurs zullen voortaan ongetwijfeld nog afzonderlijk thrillers schrijven. Na Onderhuids is evenwel duidelijk dat deze vlot rijdende tandem nog lang niet uitgebold is. De fans kunnen zich nog aan spannende thrillers met Masha, Felix en co verwachten… tenzij maestro Deflo er anders over beslist en een volgende verrassing voor ons in petto heeft!

——————————————————-

Recensie Anne-Jan de Jong (Ermelo, 15 juni 2014):

Vlotte & frisse politiethriller ****

Luc Deflo, wie kent hem niet, schreef ondertussen al meer dan 20 thrillers en is zeer geliefd in zowel thuisland België als hier bij ons in Nederland.
Aloka Liefrink debuteerde met een autobiografisch getinte debuutroman en hierna verschenen er van haar 3 thrillers. Nu komen zij samen als duo Deflo & Liefrink en brengen ons de politiethriller Onderhuids.

In onderhuids maken we kennis met Masha Kirilenko, haar eerste werkdag bij de politie van Hasselt is er gelijk al één om nooit te vergeten. Ze krijgt te maken met een overval en de moord op een jonge vrouw. Hier blijft het niet bij en samen met haar ervaren collega Felix Debie krijgt bureau Hasselt hier de handen vol aan.

In eerste instantie komt Kirilenko vrij koeltjes over, bloedmooi, tijdens haar werk lopend op hakken, maar als snel komt deze sexy Letse goed uit de verf en ontdekken we meer uit haar kleurrijke verleden. Ook bij de rest van haar collega’s loopt het prive niet allemaal op rolletjes. Hierdoor ontstaat er ook binnen het team spanning en wrijving.

Onderhuids is een frisse, vlot geschreven politiethriller waarin alle personages goed neergezet worden. Zo heeft elk personage zijn charme en privé beslommeringen. Humor, de nodige (onderhuidse) spanning, spanning die in het laatste gedeelte van het boek naar een hogere versnelling gaat, en dit terwijl de dader toch al vrij snel bekend is.

Ik wil zeker meer lezen van Masha Kirilenko, Felix Debie, collega’s Lucille, Ahmed en Joris Bockstael de auteur.
Een heerlijk boek dat je in no-time uitleest. Een schot in de roos dit vlaamse duo, aanrader!

Meer reviews over ‘Onderhuids’ op Hebban