+32 470 48 62 24 info@alokaliefrink.com

Thuiswerken: inzichten + tips & tricks

Telewerken

Hi jij

Door thuiswerken ‘verleren’ we soms dingen. Althans dat denken we. Wanneer een gewoonte, geen ‘gewoonte’ meer is gaan we er doorgaans meer over nadenken.
(Bv. De rush naar je auto, de files, de stress van tijd… Je treinschema… . )

Hoe meer je nadenkt, hoe minder je dingen op het gevoel doét. Als kind deden we alles op gevoel. Ja, ook de essentie van het ademen. In stress-tijden ga je letterlijk adem hálen… . Je gaat misschien ergens – vanuit je borstkas / middenrif – zuurstof zoeken? Je lichaam geeft allerlei signalen af, maar hoé moet je correct ademhalen om gezond te blijven? Je hoofd helder te houden? Slank te blijven etc… .?

De rush zit in je lijf, de adrenaline raast onverminderd door. Maar de praktijk is anders. Heel anders. Een correcte ademfocus kun je ook online – via coaching- leren. De klassieke buikademhaling doet héél veel voor je! Youtubers geven tips, maar vraag je goed na bij opgeleide coaches of een fysiotherapeut.

We hebben zo onze ‘nieuwe routines’ en die geven (deels) ook rust. Je raakt gewend aan die sereniteit, aan het ritme dat je er nu op kunt nahouden. Maar als je inkomen op de helling staat, gaan de radars op megavolle toeren!

De kids vinden het thuiszijn misschien wel (nog even) prima, maar eenkennigheid is zelden een goede zaak. Inmiddels ben je het gewend dat je partner zijn jas op de bank gooit, zijn / haar werk op de eettafel uitspreidt en dat je de vaat niet à la minute in- en uitgeladen krijgt? Dat je huisruimte waarin je moet werken één puinzaal is? En toch, deze situaties zijn ons niet eigen.

Tips:

1.
Een rustige werkplek hoeft niet meteen een hele kamer in beslag te nemen.. Gewoon een hoekje op de overloop?
Een verloren hoekje in je (voormalige / nu opgeruimde) strijkkamer?
Zo zie je geen andere to-do’s. Dit lukt niet altijd met jonge kids in de buurt.
Dat hoekje/ je badkamer kan wel dienen als zen-momentje. Ook dat hoekje in tuin of balkon kan jóuw plekje zijn.

2.
Daag jezelf uit met het vergaren van nieuwe kennis. Dat hoeft echt niet ‘studeren’ te zijn. Simpele kooktips bekijken om jezelf en je gezin gezond te houden,
kapseltricks uitzoeken, klus- verbouwtips opslaan en voorzichtig uitproberen?
Wat als je die oude auto nu opknapt en kunt verkopen? Of je kunt je ‘oude kleding’ pimpen? (En verkopen?)

3.
Richt je op het verbreden van je vakkennis, of op ‘het gat in de markt’ vinden waardoor je anderen kunt helpen?

Lieve groet, Aloka